Jemi dëshmitarë të përvojës se si yjet shkëlqejnë mbi ne, shkëlqim i cili vazhdon me miliarda vite. Në shikim të parë yjet shihen vetëm si pika të ndritshme të cilëve mund t’ua  caktojmë pozicionin dhe nga një herë edhe lëvizjen, në ditët e sotme për këto pika të ndritshme respektivisht për yjet si dhe për trupat e tjerë qiellor mund te marrim informacione për përbërjen kimike të tyre, konditat fizike (temperaturën T, presionin p, fushën magnetike, densitetin  ρ etj.)

Shkrimi i plotë (PDF, 260 KB) ...